Mobiliteit
Mobiliteit in Delft
Landelijke Trends
Een belangrijke bron van geluid en luchtverontreiniging is verkeer. De toenemende mobiliteit is een belangrijke drijvende kracht in de toename van de geluidbelasting en -hinder.
Mobiliteit in Delft
In juni 2005 wordt het definitief besluit over het Lokaal Verkeers- en Vervoersplan (LVVP) besproken in de Delftse raadscommissie. Het plan voorziet in maatregelen die Delft bereikbaar houden en bestaande knelpunten aanpakken. Doel hierbij is zowel meer mogelijkheden bieden aan fietsers als beter concurrerend openbaar vervoer realiseren en het autoverkeer in goede banen leiden. Maatregelen betreffen onder meer:
· het aanleggen van fietsbruggen en –tunnels;
· realisatie van een nieuwe tramlijn en een nieuwe hoogwaardige buslijn en een servicelijn;
· wegen duurzaam veilig inrichten;
· het autoverkeer concentreren op een beperkt aantal routes,
waar doorstroming centraal staat binnen de grenzen van luchtkwaliteit en geluid.
Meer informatie is op te vragen bij de Gemeente Delft,
U kunt het LVVP ook downloaden op gemeentedelft.info
<<
Landelijke trends
De personenauto blijft het meest populair als vervoermiddel. Het aandeel van de personenauto in het totale binnenlandse personenvervoer is tussen 1985 en 2003 gestegen van 74% naar bijna 77%. Het aandeel van de trein nam eind jaren tachtig door de invoering van de OV-kaart sterk toe en fluctueert sinds het begin van de jaren negentig rond de 8%, terwijl het aandeel bus/tram/metro is afgenomen van 4,4% in 1985 naar 3,5% in 2003.


bron: CBS / milieucompendium van het RIVM
Aan de afname van de geluidhinder door wegverkeer in de periode 1990 - 1997 is sinds enkele jaren een einde gekomen. De afname in het begin van de jaren negentig was een gevolg van geluideisen aan nieuwe wegvoertuigen, het plaatsen van geluidschermen en het toepassen van stiller asfalt (ZOAB). De toename sinds 1997 wordt veroorzaakt door het intensiever worden van het wegverkeer. bron: milieucompendium van het RIVM
<<
|