Lokale Milieupagina

Contactinformatie



Intro
Geluid
Luchtkwaliteit
Klachten
Vragen
Links

 

 

Oorzaken   Verkeer   Milieukaarten   Gezondheid   Beleid en normen   Modellen

Luchtkwaliteit >> Beleid en normen

Plan van aanpak gemeente
Normen

In Nederland zien we schone lucht als een voorwaarde voor een gezonde leefomgeving. Schone lucht is echter niet overal vanzelfsprekend. Om in heel Europa een minimum aan luchtkwaliteit te garanderen, zijn regels opgesteld. Deze Europese regels zijn vastgelegd in het Nederlandse Besluit luchtkwaliteit. Hierin staan de normen waaraan de luchtkwaliteit in Nederland moet voldoen. Voor de stoffen stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10), koolmonoxide (CO), zwaveldioxide (SO2), benzeen en benzo(a)pyreen is vastgelegd hoe hoog de concentraties van deze stoffen in de buitenlucht mogen zijn. Nederland kent alleen nog overschrijdingen van de concentraties NO2 en PM10. Voor de overige stoffen voldoet Nederland aan de norm.

Plan van aanpak gemeente

Gemeenten en provincies moeten jaarlijks de luchtkwaliteit inventariseren. Voor de plekken waar de normen zijn overschreden moeten ze een Plan van Aanpak maken. Dit plan moet voorkomen dat er overschrijdingen zijn in 2005 (voor fijn stof) en in 2010 (voor overige stoffen). Ook Delft heeft dit gedaan. Kijk op gemeentedelft.info onder “Verkeer en Milieu”. Onder het kopje “Luchtkwaliteit in Delft” kunt u de rapportage en het plan van Aanpak voor Delft vinden.

<<

Normen

De luchtkwaliteitsnormen zijn opgesplitst in plandrempels en grenswaarden. De normen zijn altijd gerekend in jaargemiddelde concentraties. De eenheid voor concentratie is µg/m3.

Grenswaarde
Grenswaarden zijn over alle jaren heen constant. Ze zijn de norm waaraan de luchtkwaliteit uiteindelijk moet voldoen. De grenswaarde voor PM10 moet in 2005 gehaald worden, die voor overige stoffen in 2010.

Plandrempel
Plandrempels zijn variabel. Ze worden ieder jaar scherper. Uiteindelijk hebben de plandrempels dezelfde waarde als de grenswaarde. De achterliggende gedachte is dat als de luchtkwaliteit ieder jaar aan de plandrempel voldoet, deze uiteindelijk “vanzelf” zal voldoen aan de uiteindelijke grenswaarde. Dit komt omdat de lucht ieder jaar een beetje schoner wordt door allerlei eerdere maatregelen (bijvoorbeeld om de uitstoot van auto’s te verlagen).

Klik hier voor uitgebreidere informatie over normen voor luchtkwaliteit

 <<

 

Voor vragen over deze milieupagina
of over de lokale milieusituatie
kunt u contact opnemen met:

Gemeente Delft
Vakteam Milieu
Postbus 340
2600 AH Delft
tel. 015 260 2935
Reageren

gemeentedelft.info
www.delft.nl/natuurenmilieu